Starożytni Rzymianie jadali surowe liście kapusty przed wystawnymi ucztami, by lepiej znosić skutki obfitego jedzenia i picia. Jest smaczna na surowo, kiszona oraz po ugotowaniu czy duszeniu (po ukiszeniu lub po obróbce termicznej jest łatwiej strawna). Wśród przepisów na potrawy z białą kapustą znajdziecie mnóstwo inspirujących pomysłów na kapuściane surówki, duszone kapusty do obiadu, kompozycje rozmaitych warzyw z kapustą oraz pożywne dania jednogarnkowe. Białą kapustę gotujemy lub dusimy bez przykrycia, aby ulotniły się olejki eteryczne - nieprzyjemnie pachnące i nadające potrawie goryczkę.
40 kcal/100 g
Biała kapusta jest źródłem witaminy C, E i kwasu foliowego. Zawiera również wapń i potas.
Okłady z liści kapusty białej mogą być stosowane przy reumatyzmie – liście kapusty należy delikatnie zmiękczyć tłuczkiem, ogrzać i zrobić z nich ciepły kompres, którym owiniemy chory staw. Kompres z kapusty pomoże także przy zwichniętej kostce.